ТАЇНСТВО ПОКАЯННЯ  (СПОВІДІ)

1. Сповідь чи духовна розмова зі священником в наших душпастирствах відбувається за одну годину до початку Божественної Літургії або після закінчення богослужіння, чи за домовленістю з душпастирем.

2. Перша Сповідь ДІТЕЙ та урочисте святе Причастя відбувається, за звичай, в пасхальний час після відповідної підготовки, яка складає 28 уроків.

 Тайна Покаяння

Це велике таїнство Божої любові й милосердя до грішника. Бо коли ми, обмиті з наших гріхів у хрещенні та обдаровані освячуючою Божою ласкою, знову чинимо зі злоби чи немочі гріхи, то Господь не відкидає нас і не відвертається, але готовий знову нам простити (див. Лк. 15, 12-32). Але для одержання його прощення, треба мати біль душі за наші гріхи, покаятися і постановити жити з Христом. Відтак визнаємо наші провини перед священиком і через його уста одержуємо прощення наших гріхів. Це і є Сповідь, яку встановив по своїм воскресінні Ісус Христос, кажучи до апостолів, а через них до їхніх наступників: “Прийміть Духа Святого. Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються” (Ів. 20, 22-23).

Якщо б не було священика, можемо збудити в собі щирий жаль за вчинені гріхи та постанови більше не грішити і при найпершій нагоді прийти до Сповіді.  А у смертельнім випадку треба пережити в серці глибокий жаль за свої провини і перепросити Бога, віддаючи себе цілковито в Його руки, бо Він справедливий суддя, але над усе – наш люблячий і милосердний Батько.

  

Приготування до сповіді 

Що треба зробити, щоб наша сповідь була добра?

1. зробити іспит совісті;

2. збудити в собі жаль за гріхи;

3. постановити поправитися;

4. визнати гріхи перед священиком у Сповіді;

5. виконати покуту, яку завдав сповідник.

 

Як робимо іспит совісті?

У молитві до Святого Духа просимо за добре проведення іспиту совісті і за ласку доброї Сповіді.

Опісля пригадуємо собі: коли ми мали останню важну Сповідь, чи не забули якогось гріха і чи виконали задану покуту.

Потім переходимо по черзі Заповіді Божі і церковні та різні роди гріхів, і застановляємося, чи ми не провинилися проти якоїсь заповіді словом, ділом, думкою, або залишенням доброго діла. При тяжких гріхах треба пригадати собі їх число, а якщо це неможливо, тоді хоча б приблизно, як часто на тиждень, на місяць, на рік ми їх допускалися. До того ж треба собі пригадати обставини, час, місце, ціль, а також особи й середовище, серед якого ми гріх учинили, бо бувають такі обставини, що змінюють рід гріха, або з легкого роблять гріх тяжкий.

Коли ми пригадали собі всі гріхи, тоді збуджуємо в душі щирий жаль за них і робимо постанову виправитися з усіх гріхів, а потім можемо вже приступити до Сповіді.

 

Чи іспит совісті робимо тільки перед Сповіддю?

Добрий християнин робить іспит совісті щовечора, бо кожної хвилини треба бути готовим до смерті. Такий вечірній іспит совісті показує нам правдивий образ нашої душі і справжню нашу вартість перед Богом.


Що значить жаліти за гріхи? 

Жаліти за гріхи значить збудити в душі біль (не тільки казати словами), що ми Бога зневажили, а відчути огиду до своїх гріхів. Досконалий жаль походить з любові до Бога, що Його ми зневажали, і до Ісуса Христа, якого своїм гріхом ми розпинаємо, як каже св. Ап. Павло. Жаль, однак, є недосконалий, коли жаліємо тільки тому, що ми через гріх втратили Небо та заслужили собі на пекло. 


Чи сповідь є важна, якщо ми навмисне затаїли тяжкий гріх?

Така сповідь є неважна, і через неї допускаємося нового, дуже тяжкого гріха: святотатства.

 

Що робимо, коли ми забули визнати тяжкий гріх на Сповіді?

У такому випадку Сповідь є важна, і ми не маємо обов’язку її другий раз повторяти. Достатньо  буде той гріх визнати на нашій наступній Сповіді.

 

Як часто сповідатися?

Маємо обов’язок найменше раз на рік, або в небезпеці смерті, визнати на Сповіді тяжкі гріхи, а також хоча б раз на рік, близько Великодня, чи то в годині смерті, прийняти Святе Причастя.

Поза тим Церква заохочує вірних, бо це для них дуже корисне, сповідатися більше разів, навіть і з менших провин, званих повсякденними гріхами, і якомога частіше, а навіть щоденно, причащатися.

 

С П О В І Д Ь

Роблю знак хреста і вітаю отця-сповідника словами:

Слава Ісусу Христу!

Останній раз сповідався (сповідалася) ... кажу коли. Зневажив (зневажила) Бога такими гріхами ...

Перечислюю гріхи, так як я їх собі пригадав (пригадала) в іспиті совісті.

Відтак кажу:

Жалую з цілого серця, що, я своїми гріхами зневажив (зневажила) Бога.

Священник подає мені науку і завдає покуту. Відтак дає розрішення, а я, хрестячись, молюся:

Боже, милостивий будь мені, грішному (грішній).

Боже, очисти мої гріхи і помилуй мене.

Без числа нагрішив (нагрішила) я. Господи, прости мені.

Коли священник дав розрішення, роблю знак хреста і, дякуючи, відходжу та відбуваю покуту.

 

Молитви по Сповіді

Безконечно милосердний Господи, дякую Тобі з цілого серця, що Ти простив мені мої гріхи і очистив мою душу. Допоможи мені, Господи, щоб; я назавжди став (стала) Твоєю доброю й вірною дитиною. На майбутнє постановляю не грішити та уникати всього, що мене доводить до злого.

Дякую тобі, найдорожчий Спасителю, що Ти установив святу Тайну Покаяння для нещасних грішників. Відтепер хочу радо й вірно тобі служити, сумлінно виконувати всі мої обов’язки, поборювати спокуси до гріха та опановувати всі пристрасті.

Навчи мене, Господи Ісусе, гаряче бажати і охоче виконувати все те, що Тобі є миле. Пошли мені ясне пізнання того, чого від мене бажаєш, і зміцни мою волю й силу все те виконувати. Захорони моє серце перед спокусами і навчи мене пізнати Твою волю і вірно сповняти її в моєму житті. Господи Ісусе Христе, змилосердися наді мною.

Пречиста Діво, Богородице, Маріє. Поможи мені якнайкраще виконувати Божу волю, так як Ти це робила; Будь моєю заступницею перед Богом.

 Взірець доброї Сповіді

 

Молитва до Святого Духа

Царю небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди, і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

 

 Молитви перед обрахунком совісті

Вселаскавий і преблагий Господи! Ти не хочеш смерті грішника, але хочеш, щоб він навернувся до Тебе і жив. Ти завжди готовий простити грішникові і прийняти його розкаяного до своєї ласки. І я, грішний (грішна), хочу відкрити перед Тобою своє серце.

Як блудний син, обтяжений всякими гріхами, приходжу покірно до найліпшого Отця і з щирим жалем прошу:

“Отче, милостивий будь мені, грішному (грішній). Я згрішив (згрішила), Господи, перед тобою, і негідний (негідна) зватися сином Твоїм (дочкою Твоєю). Согрішив (согрішила) я, Господи, прийми мене, що каюся”.

Подай мені, Господи, свою ласку, просвіти мій розум, щоб я бачив (бачила) мої гріхи; розбуди в серці правдивий жаль і допоможи мені щиро висповідатися.

Духу Святий, пошли мені благодать з висот і просвіти мій розум, щоб я всі мої гріхи спізнав (спізнала). Поруш моє серце, щоб я щиро жалував (жалувала) за них і укріпи мою волю, щоб я своє життя направив (направила) і одиноко тобі, Богу небесному, служив (служила).

Пресвятая Богородице, змилосердися надо мною і випроси мені правдиве розкаяння.

  

Іспит совісті 

Пригадую собі, коли я останній раз сповідався (сповідалася) і чи не приховав (приховала) якогось гріха.  При кожнім тяжкім грісі пригадую собі, скільки разів я допустився (допустилася) його.

 

1-ша Божа заповідь: Нехай не буде в тебе чужих богів 

Чи сумнівався (сумнівалася) у правдах віри і такі сумніви творив перед кимось іншим? Стидався відверто визнавати свою віру? Мовчав, коли хтось говорив проти Церкви і віри? Занедбував молитву? Як поводився під час богослужіння? Належав до атеїстичних організацій?

 

2-га Божа заповідь: Не взивай намарне імені Бога 

Чи вимовляв без пошани ім’я Бога або святих? Кляв? Насміхався з релігійних обрядів? Вживав святих слів до жартів? Присягав криво? Нищив священні, церковні речі?

 

3-тя Божа заповідь: Пам’ятай день святий святкувати 

Чи опускав Службу Божу в неділі і свята? Як часто? Працював тяжко в неділі або свята без конечної потреби? Занедбував краще пізнати правди християнської віри?

 

4-та Божа заповідь: Шануй батька твого і матір твою

Чи зневажав своїх батьків, родичів, учителів та настоятелів, смутив їх, був їм неслухняний, невдячний? Бажав їм злого, говорив зле про них, чинив їм кривду?

 

5-та Божа заповідь: Не вбивай 

Чи вдіяв комусь шкоду в здоров’ї, брав участь у бійці, розбуджував ненависть, бажав комусь зла, проклинав, був мстивий? Намовляв до гріха? Уживав наркотики або давав їх комусь? Зробила аборт або причинився до нього?

 

6-та і 9-та Божі заповіді: Не чужолож;

Не пожадай жінки ближнього твого 

Чи любувався в нечистих думках, оглядав непристойні образки? Говорив сороміцькі слова? Учинив безстидні діла, сам чи з кимсь, і як часто? Розбив комусь подружжя? Був у домі розпусти? Сумлінно сповняв свої подружні обов’язки?

 

7-ма і 10-та Божі заповіді:

Не кради; Не пожадай нічого, що є власністю твого ближнього

Чи вкрав щось? Ошукав когось? Робив легкодушно борги, витрачав гроші на непотрібні речі? Завидував комусь? Скривдив когось? Направив заподіяну шкоду, віддав позичену або знайдену річ? Вкоїв якусь несправедливість?

 

8-ма Божа заповідь: Не свідчи ложно на ближнього 

Чи говорив неправду, виявляв без потреби чужі хиби? Посуджував несправедливо? Обмовляв, брав участь у плітках? Виявив чужу таємницю, образив кого?

 

Церковні заповіді

Чи дотримувався посту? Опускав молитву? Пропустив великодню Сповідь або Святе Причастя? Брав участь у гучних забавах у часі посту? Читав аморальні книги, часописи; давав їх іншим читати?

 

Головні гріхи 

Чи був гордий? Понижував інших? Радів з чиєїсь шкоди або нещастя? Був п’яний? Був лінивий?

  

Жаль і постанова поправитися 

Господи, Ісусе Христе, Спасителю мій! Прости мені мої гріхи. У своїй безконечній доброті Ти сказав, що не хочеш смерті грішника, але чекаєш, щоб він навернувся і жив. Ти, Милосердний, не хочеш моєї загибелі і кожним словом своєї божественної науки кличеш мене до спасіння. Прийми моє щире каяття, бо з цілого серця жалую за свої гріхи і гиджуся ними.

Боже, милостивий будь мені, грішному (грішній).

Боже, очисти мої гріхи і помилуй мене.

Без числа нагрішив (нагрішила) я, Господи, прости мені.