ТАЇНСТВО ПОДРУЖЖЯ  (ВІНЧАННЯ)

 Для Вінчання потрібно:



 

ПОДРУЖЖЯ

Подружжя - це таїнство, в якому наречений і наречена, при добровільній обіцянці вірності одне одному, перед священником і Церквою, благословляються на подружнє співжиття на зразок спілки (союзу) Христа з Церквою, і їм випрошується благодать чистої однодушності для благословенного народження й християнського виховання дітей.

Таїнство Подружжя установлене Богом при самому створенні чоловіка і жінки. Господь благословив перших людей і сказав: «.....плодіться, розмножуйтесь» (Бут. 1, 28). Христос Спаситель підтвердив святість шлюбу, коли сказав: «Покине чоловік батька свого й матір і пристане до жінки своєї; і будуть удвох одне тіло, і що Бог з'єднав, люди нехай не розлучають» (Мт. 19, 5-6).

Шлюб тоді є законним, коли він освячений Церквою. Без цього немає шлюбу, а лише беззаконне співжиття. Як і Христос сказав самарянці: «Ти п'ять чоловіків мала, але й той, що тепер маєш, не є тобі чоловіком» (Ів. 4, 18).

Подружнє життя - то велика святиня перед Богом. За вірність Господь нагороджує щастям у дітях. І навпаки, зрада подружжя гнівить Бога. Перелюбство (зрада) - це смертельний гріх. Апостоли твердо зазначають, що перелюбники, зрадники, розпусники Царства Божого осягнути не можуть (Еф, 5, 5). Чоловік і жінка удвох є одне тіло, а тому й повинні любити й оберігати одне одного, як себе, до самої смерті.

На початку чину Вінчання священник питається молодят про їхню подружню згоду – їх “тверду думку взяти собі за жінку/мужа ту/того, що бачать перед собою”. Ця “тверда думка” – це вислів таїнства Подружжя, яку доповнюють урочистою обіцянкою перед Богом, Церквою та один одним, - жити в любові, вірності, і що не залишать одне одного аж до смерті. Пресвята Трійця і всі святі є основою подружнього життя, тому чоловік і жінка знаходять силу себе взаємно любити, шанувати і долати різні труднощі. Звінчані славою і честю Христовою (тобто, його хрестом), одержують надприродну силу для подружнього життя, якої хрест є джерелом.       

Документи