ТАЇНСТВО ХРЕЩЕННЯ та МИРОПОМАЗАННЯ

 Для охрещення дитини потрібно:












Хрещення та Миропомазання

Найперше таїнство, яке звершується над людиною, – це святе Хрещення. Таїнство святого Хрещення установив Сам Христос Господь. Він Сам хрестився від Іоанна Хрестителя в Йордані. А після воскресіння Свого, посилаючи апостолів на проповідь, сказав: "Ідіть, навчайте всі народи і хрестіть їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа" (Мт. 28,19).

Що потрібно для того, щоб достойно прийняти таїнство святого Хрещення? 

Для тих, що досягли 7 років і більше, – покаяння і глибока віра. "Покайтеся, і нехай охреститься кожний з вас в ім'я Ісуса Христа для очищення від гріхів, і приймете дар Святого Духа" (Ді. 2, 38).  І Христос Господь теж говорить: "Хто увірує й охреститься, той спасенний буде" (Мр. 16, 16).

Як звершується таїнство Хрещення?

Перед звершенням Таїнства хрещення буває надання імені, яке дається людині бажано на честь якогось зі святих. При цьому священник тричі осіняє хресним знаменням і благає Бога бути милостивим до цієї людини і, після приєднання через хрещення до святої Церкви, зробити її учасником вічного блаженства. Коли ж настане час хрещення, священник молить Господа вигнати з цієї людини всякого лукавого і нечистого духа, що ховається і гніздиться в її серці, і зробити її членом Церкви і спадкоємцем вічного блаженства; той кого хрестять відрікається від диявола, дає обіцянку служити не йому, а Христові, і читанням Символу віри підтверджує свою віру в Христа, як Царя і Бога.

Коли ж хрестять немовля, то зречення диявола і всіх діл його, а так само і Символ віри промовляють від його імені хресні батьки, які є поручителями за віру охрещуваного і беруть на себе обов'язок навчити його віри, коли він виросте, і турботу про те, щоб він жив по-християнськи. Далі священник молить Господа освятити воду в купелі і зробити її для того, кого хрестять, джерелом нового і святого життя. Потім освяченим єлеєм священник помазує охрещуваного на знак милості Божої до нього.

Відтак священник тричі занурює дитя у воду, або тричі поливає водою над головою промовляючи: "Охрещується слуга Божий (називаючи його ім'я) в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь". Тоді хрещеного обгортають в крижму (біле полотно), або одягають в білий одяг. Крижма чи білий одяг служить знаком чистоти душі після хрещення і нагадує охрещеному, щоб він і надалі зберігав цю чистоту. 

Одразу ж після цього звершується таїнство Миропомазання. Це таїнство, в якому при помазанні частин тіла в ім'я Духа Святого, віруючому подаються дари Святого Духа, що дають зростання в благодаті Божій та укріпляють у житті духовному.  

Священник помазує охрещуваного святим миром, роблячи ним знак хреста на різних частинах тіла, з промовлянням слів "Печать (тобто знак) дару Святого Духа. Амінь". У цей час невидимо подаються охрещеному дари Святого Духа, з допомогою яких він зростає і зміцнюється в житті духовному. Чоло помазується миром для освячення розуму; очі, ніздрі, вуста, вуха для освячення почуттів; груди - для освячення серця; руки і ноги - для освячення діл (вчинків) і всієї поведінки.  

Документи